TUDÁSTÁR

Melyek a leggazdasagosabb kazánok?

Szerző: máj 13, 2023Energiatakarékosság, Gázkazán

Az egyik leggazdaságosabb fűtési megoldás ma Magyarországon a kondenzációs gázkazán.

Ez a kazán típus hatékonyan hasznosítja a fűtési rendszer által visszaadott hőenergiát, így csökkentve az energiaszámlákat. Az infra kazánok is gazdaságosak, mivel a működési elve alapján közvetlenül fűtik a tárgyakat és anyagokat, és nem a levegőt fűtik. Ezenkívül a pellet és a biomassza fűtőrendszerek is lehetnek gazdaságosak, mivel az üzemeltetésükhez olcsóbb tüzelőanyagokat használnak.

Azonban, miután minden ház, épület más, fontos az egyedi helyzetének tudatában választani a megfelelő kazánt. Tanácsos egy szakemberrel konzultálni a legjobb megoldás kiválasztása érdekében.

 

A kondenzációs kazánok olyan fűtőberendezések, amelyek magas hatásfokkal és környezetbarát módon működnek. A kondenzációs technológia a kazánok hatékonyságát növeli azáltal, hogy a füstgáz hőmérsékletét 40-60 fokra visszahűti, illetve a látens hőt is képes visszanyeri a füstgázból.

 

A kazán működése során a tüzelőanyag ég, és a kazán fűtött vizet termel, amelyet vezetékeken keresztül továbbítanak a radiátorokhoz vagy padlófűtéshez. Az égéskor keletkezett füstgázt az épület tetején kialakított kéményen keresztül elvezetik őket a külső környezetbe.

 

A kondenzációs kazánok azonban visszanyerik a kazánban kelettkezett füsgázból a korábbi technológiákban kihasználatlan hőenergiát, amelyet a kazánnal együtt fűtővíz előállítására használnak. A kazán hűvös fűtővízét a kondenzációs kazán hőcserélőjében átvezetik, ahol a kazán kipufogógázai által kibocsátott hőenergiát felhasználják a fűtővíz melegítéséhez. Ez a technológia javítja a kazán hatékonyságát, mivel az előállított következő fűtő- és melegvíz melegítéséhez már kevesebb energiaigény lenne.

 

A kondenzációs technológia a hőfok alapján is különbözik a hagyományos kazánoktól. A kazánok hagyományos esetben olyan hőmérsékleten működnek, amely meghaladja a 60-80 fokot, míg a kondenzációs kazánokat célszerű 40-60 fok körüli hőmérsékleten működtetni. A fűtővíz alacsonyabb hőmérséklete nagyobb hatékonyságú kazánműködést eredményez, és segít kiküszöbölni a káros égéstermékek létrejöttét, amelyek a magasabb hőmérsékleten történő fűtés keletkezne.

 

A kondenzációs kazánok lenyűgöző hatásfoka miatt nagyon keresettek a fűtési rendszerek piacán. A kazánok, illetve kéménye általában költségesebb a hagyományos kazánokhoz képest, de az előnyei nem tagadhatók. Az integrált kondenzáció optimális hőkihasználást eredményez, amely magasabb hatásfokot eredményez, ami alacsonyabb fűtésszámlákat, zöldebb felhasználást jelent a felhasználók számára.

Olvasson tovább: